neděle 22. dubna 2012

Pottermore - opravdu víc Pottera?

Pottermore.com před nějakou dobou vyvolal mezi věrnými fandy HP pořádnou vlnu. Nejdřív se spekulovalo, co že to vlastně bude a pak všichni chtěli hrát beta verzi, na kterou nebylo snadné se dostat. Dnes už je Pottermore přístupné všem (aspoň já neměla žádný problém s registrací), ovšem nabízí se otázka - Má vůbec cenu se na tu stránku přihlašovat?
Rozhodla jsem se Pottermore vyzkoušet. Původně jsem měla představu, že to funguje podobně jako takové ty "internetové Bradavice", čili RPG, kde hrajete za studenty či učitele a navštěvujete Bradavice. (přičemž těm já jsem nikdy na chuť nepřišla, protože většina lidí měla za postavy odporné Mary Sue, z čehož jsem dostávala osypky) Tato představa byla poněkud mylná, přesto nemohu říct, že bych registrace na pottermore litovala...

Na úvodní stránce se vás ptají, zda-li jste magičtí a vyplňujete několik osobních údajů - jméno, příjmení, datum narození, mail, zemi, odkud jste a také kolik HP filmů jste viděli a kolik jste četli knih. Po ověřovacím mailu získáte přihlašovací jméno. Ano, získáte - na pottermore si nemůžete vymyslet vlastní nick, dají vám na výběr asi z pěti variant, jedné šílenější než druhé, které se skoro nedají zapamatovat. Většinou se skládají ze dvou slov a nějakého počtu čísel. Já si vybrala jedinou přezdívku z nabídky, která v sobě měla pouze 4 čísla - na pottermore mě najdete pod nickem OwlStone9630. Jako důvod na pottermore uvádějí ochranu osobních údajů. (může se to zdát přehnané, ale nesmíme zapomenout, že na pottermore se hlásí hromada malých děcek, které o ochraně osobních dají neví nic a jsou schopné si do profilu napsat napsat úplně všechno, včetně čísla maminčina účtu)

(následující část nečtěte, pokud si chcete užít pottermore a Bradavice v podobné stylu jako Harry v prvním ročníku a všechno pomalu objevovat. Což ovšem někdy dá dost zabrat :D)

Po získání nicku začíná vaše cesta do hlubin prvního dílu... (zatím je přístupný pouze ten, EDIT: Nyní už i prvních pár kapitol z druhého) Milovníky knižní předlohy jistě potěší, že vše jede přesně podle knihy, ne podle filmů, stejně tak všechny doprovodné kresby jsou nové a udělané v duchu knihy.
Jako první se dostanete do Zobí ulice. V pottermore jedete po kapitolách a postupně se vám odemykají nové funkce nahoře u vašeho profilu. Vlastně sledujete Harryho cestu a sami se stáváte kouzelníkem. Každá kapitola má dva až čtyři interkativní obrázky. Dají se přibližovat a oddalovat pomocí šipek a hledáte v nich "clues" a "objects". Po straně máte jakési meníčko, kde si můžete přečíst další info - např. když první kapitole vystupuje Brumbál, můžete si přečíst o něm.(samozřejmě pouze v angličtině) Ovšem pouze v případě, kdy vám v meníčku vyskakuje červené husí pero, znamená to, že tam naleznete nový, unikátní materiál od Rowlingové. Ten se ovšem zpřístupní až v okamžiku, kdy kliknete na správné místo. Např. když se chcete dočíst víc o Zobí ulici, musíte kliknout na ukazatel na obrázku. Zdá se to banální, ale někdy to dá docela zabrat, než najdete to, co hledáte. (Zvlásť když máte jako já pomalé připojení :D)
V dalších kapitolách také sbíráte objekty. Ty se vám hodí do vašeho kufru (trunk) a v některých případech jsou docela užitečné. Někdy ovšem dá práci nějaké najít, v některých kapitolách je jich hromada, v jiných nic (nebo jsem možná něco přehlédla) Zpočátku se jedná o předměty typu budík, rozbitý hrnek, kladivo a hřebíky, později ve škole sbíráte kartičky z čokoládových žabek, přísady do lektvarů, galeony a knížky. Také se dá kliknout na některé tiskoviny (útržky novin, dopisy, knížky) a ty se vám zobrazí. (jako Harryho přijímací dopis)

Teprve v kapitole, kdy navštívíte Příčnou ulici, začíná ta pravá zábava. Nejdřív do Gringottových pro penízky (máte 500 galeonů) Pak musíte najít seznam a nakoupit věci nutné do školy. Bohužel některé obchody jsou zablokované (naštěstí ne ty, které potřebujete), a předpokládám, že se odemknou až s dalšími díly. Třeba koště si koupit nemůžete... :D
Také si musíte koupit nějakého toho mazlíčka.(hra vás jinak nepustí dál, ale myslím, že to by nikdo nepřeskočil) Dle školních pravidel si můžete vybrat z koček, sov nebo žab (žádné krysy, jednorožci, mloci a jiné potvory se nekonají) Mazlíček, kterého si vyberete, poté skončí jako obrázek na vašem profilu. Já jsem si koupila hezkou zrzavou kočku.
Nesložitější je asi nákup hůlky, kde musíte odpovídat na otázky. (ovšem nic se nepíše, kliká se na obrázky s krátkým textem :) ) Podle odpovědí získáte hůlku - já mám se žíní s jednorožce, ale můžete dostat i dračí blánu nebo fénixovo pírko.
Po jízdě Bradavickým expressem konečně přichází okamžik, kdy vás Moudrý klobouk zařadí do koleje. Odpovídáte na poměrně dost otázek a rozhodně to není ve stylu 1 otázka, 4 odpovědi na každou kolej, bývá 2-8 možností. Švindlovat se příliš nedá, i když některé otázky očividně poukazovali k některým kolejím. (hlavně Zmijozel se podle mě našvindlovat dá, ale Havraspár nejspíš ne)
Hádejte, ve které koleji jsem skončila já? Chvíle napětí...
.
.
.
.
.
Mrzimor.
Rozhodně mi to nevadí, protože Mrzimor jsem částečně chtěla, protože mě zajímalo, co nového se o něm dozvím. I když jsem se trochu modlila za Havraspár, ale což... Žlutá je dobrá! (jenom si nejsem jistá, jestli mi sedí k povaze)

Nejvíce lidí je "překvapivě" zařazeno v Nebelvíru, nejméně v Havraspáru (proto se domnívám, že se dá nejhůř našvindlovat, protože dost lidí má Havraspár rádo) V počtu bodů vede v duchu předlohy Zmijozel. Naše kolej dost zaostává, jsme poslední. Ach, my ubozí mrzimorští...
Body začnete získávat hned, jak jste v koleji a to za nalezené objekty a později za kouzelnické turnaje a vaření lektvarů.

Chvíli trvá, než přijdete na kloub kouzlení (mě trvalo asi čtvrt hodiny, než mi došlo, jak že se to má dělat) , lektvary nejsou složité na pochopení, ale na udělání ano. Máte časový limit, hůlka se schovavá za ingrediencemi a složky lektvaru se dávkují dosti špatně. (navíc tam máte divná slovíčka, což poněkud stěžuje přípravu. Např. mortar je hmoždýř) Za každý správně udělaný lektvar a za výhru v kouzelnickém souboji získáváte body.
Další funkce jsou takové facebookové, můžete si přidávat přátele (což dost stěžují divné nicky), komentovat každou kapitolu (ale většina komentářů příliš duchaplná není, jak si jistě brzo všimnete) a "lajkovat" určité kapitoly či části. (abyste se k nim později mohli vracet a číst je znova)
Poté, co dohrajete první díl (já to zvládla za jediný večer), už vás mnoha funkcemi Pottermore neoblaží (můžete bojovat o školní pohár, kouzlit a dělat lektvary, ale to je vše), přesto pokud jste pravý fanda, i to málo vám ke štěstí stačí.

(konec vykecávací části)


Tákže, pokud jste náhodou nečetli předchozí část ve snaze se nechat překvapit, jsem v Mrzimoru, na ikonce mám zrzavou kočku na žlutém pozadí a můj nick je OwlStone9630. Když si mě přidáte do přátel, vadit mi to nebude, jenom se nějak ozvěte, že jste to vy, z děch divných nicků se nedá nic poznat. :D

Stojí tedy Potermore za to? Dle mého skromného názoru ano. Nové info je poměrně zajímavé - dozvíte se drobty z toho, jak HP vznikalo, ale i velmi zajímavé věci jako životopis tety Petunie nebo prof. McGonagallové. (naprosto skvělý materiál pro pisatele fanfikcí, co se rádi drží kánonu) Pokud neskončíte v Nebelvíru (kde se s úvodem prefekt Percy nepiplá, protože všechno znáte z knih), dozvíte se také, jak se dostanete do vaší společenské místnosti, jak vypadá, jaké slavné osobnosti z ní vzešli, jaké jsou její slabiny a na co jsou pyšní. (náš Mrzimor je mizerný ve famrpálu, zato máte společenskou místnost vyzdobenou krásnými květinami od prof.Prýtové)
Minihry (kouzlení, vytváření lektvarů) jsou překvapivě těžké a docela zábavné a také se povedli doprovodné ilustrace, které stále nechávají dost místa pro fantazii a působi na mě ve stylu "takhle jsem si to představovala, ne jako to zprasili ve filmu..."
A nejlepší mi přijde, že se konečně dozvíte, v jaké koleji by jste skončili - pokud tedy nebudete švindlovat.

Pro fandy HP je Pottermore zábavným doplňkem, který stojí za to prozkoumat. Pokud vás ovšem HP moc nebere, nic nového vám to nepřinese a bude to pro vás spíše ztráta času. Pottermore je opravdu určeno spíše zapáleným HP fandům.
Nevýhodou je také nevyužítý potenciál (daly si přidat i jiné hry, jako famfrpál či čarodějnické šachy) a zatím pouze první kniha k dispozici. To se snad zlepší časem...

A co vy, do jaké koleje patříte? ^^

(to by mě dost zajímalo... ;) )

Vaše Tenny

14 komentářů:

  1. Odpověď na první otázku: Nemá. Byla jsem na přednášce o Pottermore, tenkrát ještě v beta verzi, na Fancity a nevypadalo to tak lákavě. Klasická online blbost, jež ztrácí po čase smysl. Nejvíc se asi stěžovalo na tvorbu lektvarů s pomalým počítačem, jména a ikonky apod.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No jo, ale přednáška není to samý jako si to vyzkoušet. Každý má jiný vkus a nemůžeš vědět, jestli se ten tvůj shodoval s přednášejícím. (navíc přednášející bývají starší, na tohle potřebuješ trochu té dětinskosti, aby sis to užila :) )
      Krom toho, nepovažuju to za něco, u čeho budu trávit své večery, spíš jako takovou věc na pár odpoledne, když nemáš co dělat. Třeba to zařazování do kolejí je zajímavé.

      No, ale když tě to nezajímá, nutit ti to nebudu, asi jsi na to příliš mudla, no. :P :D

      Holt tohle je z pohledu člověka, který býval do HP velmi zažraný.

      Vymazat
    2. Ehm. Víš, když mi bylo tak těch sedm až dvanáct, Potera jsem žrala, ale teď už jsem vystřízlivěla a vidím ty mouchy. Spíš jde o to, že nápad dobrý, ale nepřijde mi to dostatečně přitažlivé. Prostě si s knihami vystačím a smutné dětství Petunie mi nijak život nezlepší.
      Přednášející...No bylo vidět, že Potera žere víc než malé děcko a vypadal na dvacet, tak nevím.

      Vymazat
    3. To jsem ovšem psala v článku, pokud tě už HP nebere, nemá cenu se Pottermore zaobývat. :) Mě třeba ty nové věci nadchly a nebylo to jenom o Petunii, tu jsem prostě zmínila jako příklad. :)

      Já jsem taky HP četla, když jsem byla menší (pamatuju si, že 5. díl jsem louskala asi v 4. nebo v 5. třídě), ale mám k němu prostě vztah dodnes. Prostě je to ta nostalgie a nějaké to kouzlo, co v tom je. A chyby nalézám až v tom 7. (případně 6. díle), jinak je to moc povedená knížka pro děti. (slovo "pro děti" je důležité) Existují mnohem horší knihy, HP si podle mě svou popularitu zaslouží.

      Jenom mi bylo líto, že to odsuzuješ jako blbost, aniž bys to zkusila. Samozřejmě, člověka, kterého HP nezajímá, to bavit nebude, ale to z toho ještě nedělá blbost. :)
      Stejně o tom píšu jenom proto, že mě zajímá, v jaké koleji by skončili moji čtenáři. :D (zvlášť tvoje kolej by mě zajímala, netroufám si to odhadnout :D)

      (a že se to nelíbilo přednášejícímu... No, každý má jiný vkus a já toho chalana neznám, tak nevím. Ale pokud je opravdu tak zažraný, tipla bych si, že to blbostí nenazval, jen politoval promarněnou příležtost a možná zanadával na Rowlingovou, co touží po penězích :D )

      Vymazat
    4. Tenn: Hej, já jsem na ten tvůj článek narazila právě ve chvíli, kdy jsem dokončila registraci :D (dík za koment na blogu btw :D) Takže ANO na tvojí první otázku ^^

      Lali: Potter, to je těžký téma. Na jednu stranu už mám dneska ke většině těch knih spoustu výhrad, na druhou stranu, byla jsem do toho kdysi naprosto zažraná a takové věci se nezapomínají. S Harry Potterem jsem víceméně vyrostla, takže mám na dobrodružství v Bradavicích příjemné vzpomínky. Když člověk prostě neřeší, že hlavní antihrdina je zloun, protože je zloun, a že by pan Spock při konfrontaci s logikou děje dostal občas bolení zubů, je to krásný svět magie který má hloubku a na kterém se dá stavět.

      Na Wizardyho přednášce jsem nebyla, ale vím, že má HP jako takové rád (už jen to, že je pravidelným orgem HP linie na většině českých conů o něčem svědčí), takže si nemyslím, že by to úplně zatracoval (i když nevím, jestli to z té přednášky bylo znát, ono fanoušci jsou ti nejpřísnější kritici vůbec). Taky recenzoval Beta verzi, respektive její podobu před půl rokem, což doufám není, to co teď. Navíc lidi většinou čekají právě to RPGčko, což Pottermore úplně není. Rowla to předem nikde důrazně nevyvrátila, takže pokud měl někdo naděje v tomhle směru, tak ho to mohlo zklamat... Ale to je jedno. Pottermore je právě hlavně o tom, že můžeš doobjevit střípky z příběhu, které se do knih nedostaly a spoluvytvářet komunitu HP fandů. Pokud je něco takového to poslední, co bys chtěla dělat, pak asi vážně nemá moc smyslu se tím zaobývat :)

      Vymazat
    5. Tinka: Hej, skvělý! Mi tam napiš, aspoń budu mít někoho v přátelích. :D Ale tipuju, že skončíš ve Zmijozelu nebo Havraspáru. :D
      Jinak, podařilo se ti skvěle vyjádřit to, co jsem se snažila říci ve svých předchozích komentech, díky. :)

      Vymazat
    6. WitchWave15085 -.-" Ne, vážně, ta jména jsou dokonale na kebuli :D A tak ten Havraspár bych brala, Zmijozel je svým způsobem taky fajn, já si budu pod moudrým kloboukem šeptat "Jen né Mrzimor, hlavně né Mrzimor" :D
      No, však jsem tě leckde skoro citovala :)

      Vymazat
    7. Tedy ne že bych neměla Mrzimor ráda, ale když já ho prostě nemám ráda :D

      Vymazat
    8. Sssslytherin! Dobrý tip :D No, do Havraspáru bych šla asi radši, ale Zmijozel mě vždycky lákal :D

      Vymazat
    9. Pch, co máš proti Mrzimoru? :D (napadá mě akorát Cedric Diggory, ale toho taky ráda nemám :D) Já mám Mrzimor ráda, protože do něj nikdo nechce. :D Já musím holt vždycky proti proudu. (zase bych se asi zbláznila, kdybych skončila v Nebelvíru)
      Jinak jsem tušila, že to bude spíš ten Zmijozel. :D Jo, už tě mám v přátelích a můžeš si mě pojmenovat přezdívkou, abys věděla, kdo jsem. :D

      Vymazat
  2. Všichni lepší jsou v Mrzimoru :-) Já osobně se dostala už na Betu a měla jsem z toho příšernou radost. I když když jsem splnila všechny splnitelné úkoly, tak to začala být děsná nuda. Navíc ani v tý době nešly souboje, které zprovoznily až někdy nedávno a to je tam do spuštění druhého dílu asi ta nejzábavnější věc. Lektvary jsou zdlouhavá pakárna

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Potíž s Mrzimorem je taková, že tam sice je hromada lidí, ale plno účtú je neaktivních. Velká část lidí, co se dostane do Mrzimoru, totiž není příliš nadšená a já si myslím, že si pak dělají nový účet, aby skončili v jiné koleji, nebo se na to vykašlou. Takže naprosto prohráváme v počtu bodů... :/

      Jo, je pravda, že když se to dodělá, už to moc zábavné není, ale už jsem přišla na kloub těm zatraceným lektvarům (konečně mi nevybuchují kotlíky :D)

      Myslím, že až se tam objeví další díl, přidají se i další funkce, ale to bude bůhví kdy... Trochu se mi zdá, že na nás milí tvůrci kašlou.

      Vymazat
  3. Nějak nedávám ani souboje, ani vaření lektvarů :D Ne, že bych nerozuměla teorii, ale prostě jsem na to totálně levá :D

    OdpovědětVymazat
  4. Úžasný..konečně nějaký web, který se dostatečně zmiňuje o Pottermore. Já jsem v Havraspáru a co se týče Pottermore, tak mě baví...a tvůj web je také moc krásný...

    OdpovědětVymazat