čtvrtek 23. srpna 2012

Identity crisis - recenze

Co všechno jsem ochotni udělat pro ty, které milujete?
Takovou otázku pokládá komiksová série od DC s názvem Identity crisis. Nečekejte ale výbuchy a zachraňování světa ve velkém, Identity Crisis je především o tom, čeho se superhrdinové nejvíc bojí. A čeho se můžou bát superhrdinové, jejichž schopnosti jsou téměř neomezené?
Že některý z jejich mnohých nepřátel najde jejich rodinu a přátele a udělá s nimi rychlý proces. V některých případech pak pomalý, bolestivý proces.
Členové Justice League i ostatní superhrdinové už takto ztratili hodně blízkých a tak většina rodin superhrdinů má v domě nainstalovaný nejlepší bezpečností systém všech možných, zemských i mimozemských technologií. A pak je tu samozřejmě otázka tajné identity - nejlepší způsob, jak ochránit své blízké, je mít na obličeji masku, aby vás nikdo nepoznal a nespojil si vás s vaší rodinou či přáteli.
Někdy ale ani ta nejlepší obrana nestačí... "Každý, kdo si na sebe oblékne kostým, jako by namaloval terč na členy svojí rodiny."




Ralph Dibny aka Elongated man je jeden z těch superhrdinů, kteří nemají tajnou identitu. Má sice ženu Sue, se kterou žije už dvacet let, ale ta má doma naistalovaný bezpečnostní systém a v případě nouze může zavolat jeho a i celou Ligu. Skoro každý v superhrdinském byznysu tuhle nezdolnou ženu zdá, dokonce je i čestným členem Ligy... A to se jí možná stane osudným. Zatímco připravuje narozeninovou párty s překvapením pro jejího muže, do bytu kdosi vnikne a nemilosrdně jí zabije, téměř spálí na uhel.
Celá Liga je okamžitě na nohou, avšak nikdo netuší, jak se záhadný útočník dovnitř dostal. Zdá se, jako by ani neexistoval, nezanechal za sebou žádné stopy, ani zprávu. Liga se vydává na hromadou akci s účelem najít kohokoliv, kdo by mohl být za její smrt zodpovědný, ale pro vrahovi jako by se zem slehla.
Green Arrow spolu se Zatannou, Hawkmanem, Atomem a Black Canary však mají jisté podezření, kdo by mohl chtít Sue zabít a vše se váže k jedné velmi nepěkné dávné události, o které zbytek Ligy neví, protože se jí podařilo ututlat...
Jisté je ovšem jen jedno. Sue rozhodně nebyla poslední... Kdo bude další na řadě?

Identity crisis rozhodně není veselý komiks vhodný na nedělní odpoledne. Je to hodně psychologická a někdy dost depresivní záležitost a musím se přiznat, že jedna kapitola mě naprosto rozbrečela. A to jsem prosím věděla, kdo umře. (protože jsem četla jinou sérii, která se s touto protíná) Ještě horší to pak musí být v případě, kdy nemáte tušení, kdo zrovna bude další (a že je kandidátů dost).
V komiksu se ukazuje, že superhrdinové nejsou svým zlým protějšku v některých věcech vůbec nic dlužní. Je tam vidět ta odvrácená strana toho všeho a jedna konkrétní scéna byla hnusně realistická (ne přímo ve smyslu kresby, spíš v tom: "Co by se asi stalo, kdyby...") a člověk by ji zrovna v superhrdinském komiksu rozhodně nečekal.
Nejmrazivější scéna je pak ta, ve které je odhalen vrah, jehož identita je více než překvapivá.
Lidé neznalý DC universa by se mohli poněkud ztrácet, protože je tam velké množství postav a příběh se soustředí spíše na ty méně známé (no, i když...), takže to není nic pro naprostého komiksového nováčka.  Na druhou stranu většina postav je představena, takže pokud budete dávat pozor, neměli byste se ztrácet. Monolog každé postavy je napsán jinou barvou a nejčastěji koukáme právě do hlavy Green Arrowa, který má (překvapivě)  zelenou.

Identity crisis je velmi kvalitný komiks, který rozhodně doporučuju k přečtení... Jenom si připravte kapesníčky poblíž a citově se obrntě. Hodně štěstí...

Tenny

Žádné komentáře:

Okomentovat