neděle 7. října 2012

Young Justice Invasion aka pořádná rána do žaludku

OBSAHUJE SPOILERY! DĚSNĚ MOC SPOILERŮ! (a ne, není to recenze, pouze... vyjádření pocitů?) A ano, je to velmi emocionální a neobjektivní.
Spoilery do epizody 2x09, Darkest.

Pamatujete na ten díl Young Justice v první sérii, který se jmenoval Failsafe? Při cvičení Megan tak trošku hráblo, když Artemis umřela a všechny přinutila si myslet (včetně sebe), že ono cvičení je opravdová realita. Že emzáci napadli zemi (aka udělali takovou "menší" invazi) a že všichni jejich mentoři jsou mrtví...

Výsledek byl hodně, hodně ošklivý. Artemis zemřela hnedka na začátku. Kaldur, ačkoliv měl dělat vůdce, se obětoval pro dobro všech. (což by správný vůdce dělat neměl) Conner byl Supermanem... na chvíli. Dick v pozici vůdce obětoval svoje přátele a Wally, i když moc dobře tušil, jak to vlastně všechno dopadne, nic neudělal. A Megan... Inu, po tom, co všechno tohle způsobila svými psychickými schopnostmi, byla kvůli nim zrazena člověkem, kterému věřila.
Jenže tohle bylo jenom cvičení, že ano. No harm done. Tedy kromě toho psychického, které bylo značné...

A teď tu máme druhou sérii... Jo, pohoda, klídek... Počkat, vlastně ne. Druhá série je jako opravdu velká rána do žaludku, vyrvání srdce a další bolest. (tedy, je tam pár úžasných věcí, za které se mi chce autory objemout, třeba Bart a Tim, ale po poslední epizodě... Feeeeelings. So many feeelins.)

Neznámí mimozemšťané podnikají Invazi na zemi. Megan očividně využívá své schopnosti ke špatným věcem (kvůli čemuž jí opouští Conner). Artemis "umírá". Kaldur se obětoval pro dobro všech a stal se "zrádcem", i když ví, že ho budou všichni nenávidět. Všichni mentoři jsou někde pryč hluboko ve vesmíru...
Conner je musí zastupovat Supermana. A Dick... Dick je teď konečně vůdce týmu. A obětoval očividně nejenom své přátele, ale i svůj domov a sám sebe. Pro vyšší dobro, že ano...
A Wally? Wally před vším utekl.Věděl o tom všem, co se dělo a nic neudělal.

Jsme to jen já, nebo tam jsou nějaké silné paralely?

Prostě... přiznávám se, že jsem se u poslední epizody málem rozbrečela. Kvůli Artemis, o které si všichni myslí, že je mrtvá. Kvůli Megan, protože se z ní stává někdo jiný. Kvůli Connerovi, protože ten naopak zůstává stejný. Kvůli Kaldurovi, protože jeho mise zavání katastrofou - a jestli nezničí jeho, zničí všechno, na čem mu záleží. Kvůli Dickovi, protože se z něj stává Batman. A to je to, čeho se Dick nejvíc bojí...Kvůli Wallymu, protože je bezmocný. (ale kdyby sakra skočil do kostýmu a pomohl jim dostat se z toho bordelu, byla bych mnohem radši)

Věci od DC jsou prostě určené k tomu, aby vám vyrvali srdce z těla...
Ale já vážně doufám v šťastný konec. Protože je to pořád YJ. Protože Roy Speedyho našel, i když požkozeného. A protože v první sérii ten svět zachránili.
Modlím se, aby se jim to podařilo i ve druhé. A hlavně aby zachránili sami sebe...

Ale budoucnost, ze které přišel Bart, mi moc optimismu nedává.

Ach jo.

Spolufandové YJ, držte se.

Tenny

P.s. - jestli nebude třetí série, budu DC nenávidět až do smrti smrťoucí...
P.S.S - Pro zlepšení nálady doporučuji recapy epizod (aka screenshoty s vtipnými popisky) od witchblys

17 komentářů:

  1. Tvoje teorie dokonale sedí, musím říct :) A Nightwing se mi jako badass líbí. (ok, přiznávám, mám prostě slabost pro týpky, co balancují mezi dobrem a zlem) Jinak apokalyptická budoucnost, odkud přišel Impuls vypadá sice trochu neutěšeně, ale on se vrátil, aby ji změnil, i za cenu time paradoxu a ostatních ošklivostí. Podle mě to dopadne -jako vždy- o fous, ale přece jen dobře :)
    Jinak, k další epizodě mají na wiki toto: On a covert mission to rescue some of its own, The Team, Blue Beetle and Miss Martian uncover shocking secrets. Eheheh, o co, že Nightwing dostane přes hubu (i když nešetřili ho ani teď v 9., ne, že bych se jim jako divila :D)

    OdpovědětVymazat
  2. No, jsem ráda, že jsem na tenhle blog narazila. Už jsem si začínala říkat, jestli je normální v mém věku takhle prožívat kreslený seriál o (post)pubertálních poskocích superhrdinů. Teda, pořád o tom pochybuju, ale minimálně v tom nejsem sama :D Alespoň se můžu uklidňovat tím, že je YJ je místy opravdu psaná líp, než spousta "normálních" hraných seriálů :)
    Jen teda ta několika měsíční pauza mě docela štve ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky. :)
      Jinak, co je vlastně normální, že? Já už jsem taky za věkem, kdy je podle okolí "vhodné" emocionálně prožívat kreslené seriály a nijak mě to netrápí. Je nás víc, nebudem se báti vlka nic. ;)
      A ano, YJ mi také přijde lepší, než hromada hraných věcí. ;)

      Myslíš to, jak pustili tři díly a pak zase ohlásili nečekaný hiatus 10 hodin před vysíláním dalšího dílu a to navíc bez jakéhokoliv vysvětlení?
      To už není k naštvání, to je normálně zrada. Ostatně fandové už proti tomu brojí a sepisují petice. Kdo ví, třeba tak dlouho čekat nebudeme... Já doufám, že ne.
      Poslední epizoda (Before the dawn) by si totiž pokráčko zasloužila co nejvíc. :)

      Vymazat
    2. Jo, přesně tohle myslím :) Petici jsem podepsala - sice nevěřím, že s něčím hne, ale je fajn pozorovat přibývající podpisy. Hlavně moc nechápu, co tím CN sleduje. Cílovku bude čekání nudit, chytne se na něco jiného a později se taky nemusí ke sledování vrátit. Tedy z mého laického pohledu, pokud do toho někdo vidí líp, ráda se nechám poučit :)

      Ta normálnost je samozřejmě dost diskutabilní. Když jsem jednou slyšela tetky probírat Ulici tak, jako kdyby šlo o jejich sousedy, řekla jsem si, že až zas tak moc divná nejsem :) Na druhou stranu, v okamžiku, kdy mi došlo, že se na nový díl YJ těším víc, než na většinu hraných seriálů, které sleduju, jsem byla sama sebou docela překvapená :)Ale zastávám názor, že hlavní je dobrý příběh a pak je celkem jedno, jakou formou je vyprávěn.

      A jo, Before the dawn je super (i když jsem pár věcí čekala). Jen si říkám, jestli je tohle ještě vůbec pro děcka :)

      Vymazat
  3. Doufat můžeme vždycky, třeba to CN dodatečně dojde. (i když je to nepravděpodobné...) Co tím CN vlastně myslela zůstává záhadou, ale jistě tento rok získá cenu za nejpitomnější ekonomické rozhodnutí. :D

    A nevím, co ti přijde překvapivého na tom, že se ti líbí víc kreslené seriály... ;) Už dávno neplatí, že "animované = pro děcka", velkou část kreslených seriálů bych dětem nepustila v obavě o jejich duševní zdraví. :D Podle mě je nejdůležitší, jestli tě ten seriál baví. Zbytek je už vedlejší.

    Od Invasion už YJ není pro děti... :D Ale já v dětském věku taky koukala na věci, co pro mě nebyli vhodné. ;)(a myslím, že většina dětí, protože velmi často nesdílejí názory rodičů na to, co pro ně je a není vhodné :D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu si nemyslím, že animované filmy a seriály jsou nutně pro děcka :D To by člověk občas docela krutě narazil :). Ale ty se superhrdiny tak vnímám. Dílem je to asi i tím, že jsem na to jako malá koukala (jako většina děcek z devadesátých let, že jo :D). Hlavně je ale většina věcí na které jsem narazila opravdu na děcka cílena je. Což nevnímám nutně jako něco špatného - třeba Avengers: EMH mám hodně ráda. Ale většinou mi to brání nadchnout se pro ně natolik, abych každý týden netrpělivě vyhlížela nový díl :)

      Vymazat
    2. Tak televizní zpracování superhrdinů jsou mířená především na děti, kvůli prodeji všech těch spiderman triček, čepic, hraček a bůhví čeho... Jestli chceš vidět superhrdiny v jejich, řekněme, dospělé podobě, musíš si přečíst komiksy. ;)
      (ale současná komiksová YJ pouze vyplňuje mezery mezi seriálovými epizodami...)

      Zato takový Nightwing, to je teprve počteníčko... :D (ale ne ten nejnovější, mluvím o starším vydání... Lze jednodušše odlišit tak, že v novém má červený, kdežto ve starém modrý kostým.)

      Avengers:EMH jsem zkoušela, ale popravdě mě nijak extra nezaujali. Zato koukám na Green lantern - animated series a to mě celkem baví.

      Vymazat
    3. Nechápej mě špatně, já komiksy samozřejmě čtu (jen jsem teda spíš fanda Marvelu, DC jsem začala číst až v poslední době právě díky YJ). Jinak bych se k podobným seriálům nejspíš nedostala :) Jen jsem byla překvapená,jak dobrá YJ je, vzhledem k tomu, že podobné seriály jsou většinou (jak se očividně shodneme :)) hlavně pro mrňata :)

      Takže říkáš že Nightwing je dobrá série? Fajn, ráda si nechám něco doporučit (i když teda z Batmana mám načtené více méně jen to, co u nás vyšlo, snad to bude pro pochopení stačit :)).

      (Až budeš mít dojem, že ti to tady akurát spamuju, ozvi se :D)

      Vymazat
    4. Ha, tak u mě je to obráceně, čtu spíš DC. I když v poslední době prováděj věci, za který bych je nejradši uškrtila. ;)
      Od Marvelu čtu akorát X-factor, Journey Into Mystery a Young Avengers. (u třetího zmíněného teď tedy spíše čekám na novou verzi...) I když je fakt, že jsem četla i Runaways, co si vzpomínám.

      DC má kreslené věci o trochu lepší, než Marvel, alespoň co jsem zatím viděla. ( i když Marvel zase jednoznačně vede v hraném odvětví...) Možná tím to bude. ;)

      Nightwing je hlavně dlouhá série. Takže je to občas děsné a občas úplně úžasné, no... (Určitě znáš, jak kvalita kolísá, když se změní autor)
      Začátek je slabší a poněkud zmatený, ale postupem času se to rapidně zlepšuje. Nejlepší jsou díly, kde je Dick policista. :D
      Ale pozor, teď nemluvím o nové reboot sérii, ale o té původní staré.

      Můžu doporučit také původní Young Justice komiks, ale připrav se na to, že to vycházelo někdy před rokem 2000, je to děsně ujeté a že většina postav se chová a vypadá úplně jinak než v kreslené YJ. ;) A je to také spíš více dětská série, na druhou stranu je to sranda.

      Také se snažím komiksy kupovat, ale jsou děsně drahé a většinou nevychází ty, které bych chtěla. :D Pokud jsi četla Ticho a chápala jsi, o co tam šlo a která postava byla která a jaký má vztah k Batmanovi (třeba Oracle, Huntress...), tak bys s tím neměla mít problém. Ale nedokážu to příliš objektivně posoudit, jelikož já to četla už jako zasvěcený jedinec. :)

      V pohodě, já jsem ráda, že si s někým můžu pokecat o komiksech. ;) A ne, že bych tu měla nějak moc komentářů... :D

      Kdyžtak jestli se ti už nechce psát komenty, můžeš mi napsat mail, poslala bych ti odkazy na moje doporučení. ;)

      pavlatriskova@gmail.com

      :)

      Vymazat
    5. U Marvelu taky poslední dobou vyvádějí psí kusy :) Chápu, že velká nakladatelství vydávají komiksy pro pro peníze a ne čtenáře, ale stejně mě to celkem štve.
      Kolísání kvality u delších sérií znám a jsem na něj připravená. Střídání autoru holt občas sérii prospěje a občas ne :) Nicméně je celkem na prd, když se nový autor třeba rozhodne, že změní atmosféru celé série (docela jsem si zanadávala třeba když změnili Daredevila ve veselého a pozitivního hrdinu ;)).

      O nakupování komiksů mi ani nemluv. Nejraději bych všechny svoje oblíbené komiksy měla doma hezky vystavené v tvrdé vazbě v knihovničce. Ale finančně je to jaksi mimo moje možnosti :) Taky mám problém s tím, že spousta věcí které bych si ráda koupila, u nás nevychází. Možná jednou, až většinová populace uzná, že komiks je umělecká forma rovnocenná všem ostatním a ne jen něco pro děti...

      Ticho jsem četla a v postavách okolo Batmana se relativně vyznám, takže by to snad mělo být v pohodě :)

      Jo, narazit u nás na někoho, s kým se dá pokecat o komiksech je celkem problém :D A to se pohybuju ve fandomu a jezdím na cony :)

      Vymazat
    6. Ale tak aspoň se mi zatím u Marvelu nestalo, že by vymazali mou oblíbenou postavu. U DC jo. :D

      Ono někdy je to i dobré, když se ta atmosféra změní... Ale všechno se musí s citem. (toto slovo ovšem komiksový scénáristé ve slovníku bohužel nemají :D)

      Právě, to by bylo úžasné... jenomže jsem chudý student a penízky nejsou. :)
      A co se týče druhého problému, ten mám taky. Znám série, které bych koupila nehledě na cenu, jenže šance, že někdy vyjdou v českém jazyce... Hm. Tak nulová? :D

      Tak jo. ;) Ale on má Batman okolo sebe tolik postav, že někdy je se vyznat děsně těžké... :D
      Pokud nemá problémy s angličtinou, na stahování u nás dosud nevycházejících sérií doporučuju tuhle stránku - http://comicmasterpost.livejournal.com/
      je tam toho hromada, i ten Nightwing.

      Že jo? :D
      Já třeba teď jedu na Fancity, možná se tam potkáme?

      ;)

      Vymazat
  4. To naštve :D Na tohle jsem vážně ještě u Marvelu nenarazila, ale vynahrazují si to jinými blbostmi. Vraždila bych třeba za One More Day a to ani nejsem nějaký extra fanda Spider-mana.

    Díky za odkaz, tyhle stránky jsem neznala :)

    Na Fancity se letos nedostanu (je to škoda, tentokrát jsou tam výborní hosté :)). Vidím to nejdřív tak na KoprCon :)

    OdpovědětVymazat
  5. no Nightwing mi moc zajimavy neprisel podle me nejlepsi resetovanou serii je the Flash a Red Lanterns

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když mluvím o Nightwingovi, tak myslím předrebootovou verzi. ;) Nová mě také příliš nebavila, ale třeba se to časem zlepší...

      RL jsem nezkoušela, příliš nemám přehled o Lanternském universu, viděla jsem akorát kreslený seriál. Flash je v pohodě, ale čtu ho spíš nárazově, než že bych čekala na každý nový díl. Z rebootu mě zatím nejvíc bavil Aquaman, Batman a Robin a Batman.

      Vymazat
    2. v serialu je ukazujou jako stoprocentni zaporaky v komixu je vic videt ze hajzli sou ti ostatni :)

      Vymazat
    3. Já je brala prostě za další barvu spektra... ;) Z všech Lanternů jsou mi asi nejsympatičtější (ve smyslu, se se do nich snadno vcítím)
      Ale v komiksech kašlou krev, nebo ne? :D

      Vymazat
  6. nejsem si jistej jestli je to krev ale neco cervenyho zvracej

    OdpovědětVymazat