neděle 16. prosince 2012

Hobit (ne tak úplně recenze, ale skoro)

Ach ano, vrátila jsme se z Hobita... A nyní, ta otázka na kterou všichni čekáme... Stojí to za to? Je to boží?
Vážení přátelé, ano!
Přiznávám se, měla jsem jisté pochybnosti po přečtení hromady recenzí, které mluvili o "roztaženosti", "zdlouhavosti" či dokonce "nudě" a po tolika recenzetech, kteří se drželi na 60 - 70%. Já s klidným srdcem dávám stovku.
A už také vím, proč tomu lidé dávají tak málo...

Jednoduše proto, že velká hromada lidí čeká druhého Pána Prstenů. Logika by tomu napovídala, že ano? Knížka od stejného autora, ze stejného universa a světa, se stejným režisérem a pár stejnými postavami...
Ale kdepak. Přes tohle všechno Hobita prostě s Pánem prstenů srovnávat nemůžete... Protože se prostě nejedná o stejný žánr, jak by vám řekl každý, kdo knížku četl. Hobit je na prvním místě dětská knížka, kdežto Pán prstenů epická fantasy.
Tedy ano, pokud jdete na prequel k Pánu prstenů, budete zklamaní. Ale jestli jdete na Hobita? :)


Pozn.: Článek obsahuje spoilery.


 Už od začátku máte ze Středzemě trochu jiný "feeling", dalo by se říct. Sice se vracíte na stejná místa, ale vypadají jinak - dokonce i Kraj mi přišel trochu odlišný. Což rozhodně není na škodu, naopak to k Hobitovi sedí...
Dobré jitro...
Jak bych vlastně nejlépe vystihla Hobita? Prostě, po celý film jsem se usmívala. Už v okamžiku, kdy Bilbo pozdravil Gandalfa, se mi na tváři vyloupl úsměv a zůstal tam až do konce filmu. Občas se tedy vystupňoval v pořádný smích, ale zůstal tam celou dobu. U Pána prstenů se člověk většinou soustředí na děj a občas se tedy zasměje nějakému tomu vtípku, který se vynoří. U Hobita se prostě křeníte celou dobu... I když některé scénu k tomu asi nejsou primárně určené, pravda, ale za to asi může ten můj zvrácený smysl pro humor. :D (Nastal velmi trapný okamžik, když Thorin byl v ohrožení života, hrála epická hudba, skřeti se mračili, vrrci vrčeli a já se hlasitě zasmála... :D Do tichého kina...)

Nový Zéland epický jako vždy, až se člověku nechce věřit, že tyhle místa tam opravdu jsou. Peter Jackson nás obdaroval ještě větším počtem dlouhých epických záběrů na bandu lidí, která jde od někud někam za zvuků epické hudby. (což počítám za plus :D) 
Bilbo a žihadlo
Casting... no, co bych vám povídala. Martin Freeman se na roli Bilba narodil, jeho hobitsví strčí Froda hravě do kapsy. Gandalf, Elrond, Galadriel a vůbec zbytek postav, které známe z minula, si udržují konstatní kvalitu. (ačkoliv Gandalf tady kouzlí víc, než v Pánovi Prstenů, což mi přijde trochu ironické :D) Akorát Gandalf holt vypadá starší než předtím, což je ovšem vina toho, jak ten film zbytečně prodlužovali.
A nové postavy? Samozřejmě, všemu tak nějak vévodí Thorin, který si tak všechno nějak krade pro sebe. Charisma z něj přímo odkapává a Richard Armitage hraje zhrzeného zašpiněného dědice trůnu snad ještě lépe než Viggo Mortensen. (Tomu sice věříte tu zhrzenost a zašpiněnost, ale tu část s dědictvím trůnu občas ne... :D)
Ostatní trpaslíci jsou také boží, akorát mají překvapivě strašně málo prostoru... Někteří trpaslíci řeknou za film tak jednu důležitou větu, což je škoda, protože potenciálu mají mraky. Také mě trochu překvapilo, kteří trpaslíci dostali prostor, přiznávám. Asi je to tím, že knížku už jsem četla před delší dobou...
Vpředu Ori, Nori, Dwalin a Glóin
Po Thorinovi má nejvíc prostoru starý Balin, který je členem Thorinova fanklubu. :D Pak samozřejme Fili a Kili (očekávám hromadu fanfikcí... :D), kteří jsou k sežrání a mají fajn hlášky. Překvapivě hodně prostoru má také Bofur a beru zpátky to o tom ukrajinci, protože je skvělej. A samozřejmě drsnák Dwalin, co všechno kosí.
Tak nějak vzadu zaregistrujete Bombura (protože toho nejde přehlédnout) a zbytek... Nu... Já si ještě trochu všímala Oriho, protože na něj jsem se vyloženě soustředila a pak Noriho, protože divný vlasy.
Bifur má jednu větu, které ještě ke všemu nerozumíte (mluví jenom trpaslicky). Doriho jsem si všimla asi až ke konci, protože doslova visel. No a Óin a Glóin... kdyby tam nebyli, ani si toho nevšimnete. Což mě dost překvapilo, protože zrovna Glóin je tatík Gimliho, tak jsem očekávala nějaké to pomrknutí typu "Tož na mě čeká doma moj roztomilej synek, už mu rostou vousy" a ono nic... Vůbec nic.
Což je tedy jeden z mínusů filmu. Víc prostoru pro trpaslíky! Máte na to ještě dva filmy, pane Jacksone, tak očekávám řádnou snahu... :D

Během filmu jsem vůbec téměř čekala rozhovor typu:
Thorin: "Teda , chlapy, já se tu snažim bejt epic a vy mi to furt kazíte!"
Ostatní trpaslíci: "LOL!"
Bilbo:"Já chci domů... "
Běžíme, běžíme!
A Gandalf by samozřejmě nic neřekl, protože by tam nebyl, jako obvykle. :D

Zajímavou postavou je také Radagast, který je... No, není pro to lepší slovo než roztomilý. Tedy, ne vyloženě roztomilý, v angličtině bych řekla "adorable". Má úžasně propracovaný oblek a je to jedna z těch postav, ve které se skrývá víc odvahy, než by se mohlo zdát. A ta scéna s pobíháním po pláni... :D Ano, měla to být napínavá akční scéna, ale já se celou dobu řehtala.
Gandalf a Radagast
Jediné, co mě trochu zklamalo, byl vzhled skřetů a ostatních potvor. CGI bylo dobré, o to nic, ale prostě bylo vidět, že ty skřeti jsou počítačový a ne banda komparzistů v maskách, jako v Pánovi prstenů. Zásadní problém byl, že mi prostě nepřišli děsiví... Ani velký zlý skřet Azog, který naštěstí nevypadá jako zmutovaný Ewok, jako to vypadalo na promo fotkách, ale jako... Nu, Kisame. Velkej zlej Kisame. A jezdí na vlkovi z Princezny Mononoke.
Jako, úctihodnej, prosím... Děsivej? Nope. Ani s tím rybářským hákem na ruce.
Skřeti z hor pak nevypadají vůbec jako skřeti, spíš nějací goblini, nebo něco takového. Jejich král má... strašlivě hroznou bradu. Vážně, ve všech jeho scénách jsem jen ve fascinaci dokázala sledovat jeho bradu... Nechutný. :D (ale opět, jak říkám, ne děsivý)
Ze skřetů v Pánovi prstenů opravdu šel strach, hlavně z bojových skurut-hai v prvním a druhém filmu. Jasně, to byli bojoví skurut.-hai, ale i skřeti ve 3. filmu, tedy mordorští, byli děsivý. V hobitovi... not so much.
A musím říct, že se mi víc líbil design vrrků v LOTRovi, ale to je asi o zvyku, no.

Jediná vyloženě děsivá scéna jsou samozřejmě Hádanky ve tmě, kde se Bilbo setkává s Glumem. Ta byla opravdu povedená a Glum vypadal ještě uvěřitelněji než obvykle... A velmi musím pochválit jeho výrazy v obličeji, protože ty byli mistrovské. Jenom škoda, že v podobném detailu nebyli udělaní ti škřeti, no...
Jedna z nejlepších scén byla pak ta se Zlobry, u které jsme málem umřela smíchy... A jediná scéna, u které jsem měla vyloženě WTF pocit byl pak souboj kamenných obrů... To jsem vůbec netušila, co to jako má sakra být... Trochu mi to přišlo, jako kdyby Jackson říkal: "Koukněte, co umíme udělat s počítačem!"
A jde se...
Ale celkově? Sákryš, byl to boží film. Vůbec mi nepřišel utahaný, spíš naopak, přišlo mi, že to je ještě moc krátké... (i když je pravda, že netuším, co chtějí v rozšířené verzi ještě přidávat, tedy kromě více scén pro trpaslíky :D)  Už se těším, až ho budu mít na DVD.
Ale proč dostaneme další díl až za rok? Proč? (řečnická otázka, vím proč...)
Očekávám totiž, že ten bude ještě víc awesome... Šmak! Medděd! Elfáci v lese! Jízda na soudcích!
To bude ovšem ultimátní.

Doufám, že jste si film užili/užijete stejně jako já. :)

 Vaše Tenny

2 komentáře: