pátek 12. října 2012

Věci, který mě serou

Znáte stránku 1000 věcí, co mě serou? Je to přesně to, co je napsáno v názvu - prostě hromada věcí, který štvou.

Tenhle týden mě naštvalo tolik věcí, že jsem se prostě nedokázala udržet a napsat tenhle seznam... A to se týká jenom tohohle týdne.


1) Že nevyráběj mojí velikost podprsenky

Hodně dívek pláče nad tím, že je příroda v oblasti hrudní příliš neobdařila. Já mám opačný problém - příroda mě obdařila až moc. Mít velká prsa je někdy děsně otravné, zvlášť protože nemůžete spát na břiše, lidem přijde nepochopitelné, proč si chcete prsa "odložit" na stůl a běhání je samé bing boing. Ale nejvíc mě sere, že výrobci podprsenek dospěli k názoru, že žena s velikostí košíčků G musí být za a) tlustá nebo za b) těhotná. Nejsem ani jedno. Už podruhé jsem přišla do obchodu (dobrého, nutno podotknout  a moji velikost, tj. kombinaci velkých košíčků a úzkého obvodu, prostě nemají. A ani je nemůžou objednat, protože je prostě nevyrábí.
Takže si budu muset nechat obvod zmenšit u švadleny za zvýšenou částku. Jej.


2) Že si lidi myslí, že hluchota nějak ovlivňuje inteligenci

Jsem schopná smířit se, že si o mě cizí lidi myslí, že jsem blbá. Protože ten, kdo se nestále ptá na hloupé otázky, musí být blbec, že ano?
Nu, nemám čas úplně každému vysvětlovat, jak je to s mým zdravotním stavem.
Co mě ale sere maximálně jsou lidi, kteří se ke mně chovají jako k blbcovi, ačkoli ví, že neslyším a ačkoli mě znali předtím, než jsme ohluchla.
Ty jejich blahosklonné odpovědí a pohrdavý tón mi opravdu, ale opravdu lezou na nervy. A ještě víc mi leze na nervy, když se ani neobtěžují poslouchat, co říkám.
Vážení, mám dokonce papír na to, že jsem nadprůměrně inteligentní. A ani by mě nepřekvapilo, kdybych byla chytřejší než vy.

3) Že jsem skeptik

Když přestane fungovat normální medicína, lidé se často obracejí na tu alternativní. Doufají, že je vyléčí a kdesi cosi... Můj táta v podobné věci hodně věří. Já ne. Já jsem skeptik ze všech skeptiků nejskeptičtější a už když vidím na stěně nákres akupunktury, nadzvedávám obočí. Možná to bude tím, že mi nepomohla.
Tentokrát se otec rozhodl, že mě zkusíme vyléčit homeopatií. Stálo to děsný prachy, samozřejmě a musím polykat kapičky a cucat kuličky.
Neříkám, že tyhle věci nefungují. já myslím že fungují, ovšem na úrovni placeba - tj. když věříš, že tě to vyléčí, tak tě to vyléčí.
Já nevěřím a přinutit se k tomu nedokážu. A říkám si, že kdybych byla aspoň o trochu skeptičtější, byla bych možná zdravější.

4) Že lidem vadí, jak vypadám

Nejsem žádná Miss Universe, to vím moc dobře. A pokud berete v úvahu štíhlost podle módních časopisů a modelek, tak nejsem ani hubená. Nejsem ovšem tlustá (což tvrdí i moje doktorka i MBI, takže to není žádná moje deziluze)
Ale lidi maj pořád keci. Že bych měla zhubnout, neměla tolik jíst a nesčetněkrát už jsem slyšela větu: "Kdybys shodila pár kilo..."  A vážně mě naštvalo, když jsem podobnou větu slyšela od někoho, kdo je mnohem silnější než já.
Ani se nedivim, že je tolik anorektiček a bulimiček, zvlášť když do každé slečny, která nemá nohy jako tyčky, hustí tyhle věci.
Já jsem se svým tělem spokojená, děkuji mnohokrát. A nehodlám měnit svůj životní styl jenom proto, že vy si myslíte, že bych měla.

5) Že tátovi vadí slovo "sere"

Nejsem nijak sprostý člověk. Některá slova, která slyším od mých vrstevníků, ani nejsou v mém slovníku a nepadlo by mě je použít ani ve snu. (jako k...a, č...k, p..a a podobně... obrázek si jistě uděláte.) Neříkám dokonce ani "vole", ani když chci vyjádřit údiv.
Občas se uchyluji k nadávkám anglickým a když se kupříkladu praštím do palce, tak zařvu nějaké to "do prdele", ale to je spíš výjimečně.
Ovšem slovo sere používám často. Sice říkám štve ještě častěji, ale to nemá onu kadenci slova "sere", které vyjadřuje opravdu velkou nelibost a vztek ohledně dané věci.
Ovšem kdykoli toto slovo utrousím v otcově přítomnosti, dostanu zdlouhavou přednášku na téma: "Tak jsme tě přece nevychovali, neříkej mi, že tak tvoje kamarádky mluví, je to neslušné a nevhodné a blablabala..."
Tenhle týden jsme jí slyšela dokonce dvakrát a táta ne a ne pochopit, že tohle slovo už nikoho nepohoršuje. (kromě seniorů a jeho)
Jenže táta je taky jediný člověk, kterého znám, co říká "já vím". To íčko hezky dlouze protáhne... Neznám nikoho, kdo to dělá, většina lidí v hovorové řeči říká prostě krátké "já vim"

6) Že je všude formát pdb

Jdete na uložto, něco si stáhnete, konečně jste našli to, co potřebujete... A je to ve formátu pdb. Nevím, k čemu tenhle patvar je a kdo ho vymyslel. Je prostě všude a mě leze nesmírně na nervy...
Proč? Protože formát pdb nepřehraje ani moje čtečka, ani můj počítač.
Zkoušela jsem googlovat, k čemu ta věc sakra je a jestli je na to nějaký program, ale očividně je to nějaká verze pdf. (ovšem v adobe readeru to přehrát nejde)
Jděte s tím pdb někam, vážně. Co máte proti starému dobrému pdfku, sakryš?

7) Že jsou titulky na YJ tak pozdě

Zatímco některé seriálu jsou přeložené ještě ten den, co se objeví na na obrazovce, Young justice se to netýká. Nevadí mi nějaké to čekání na titulky a chápu, že překladatelé mají právo na osobní život. Ale když člověk chodí na tumblr, často se nechtěně dozví obsah celého dílu ještě předtím, než má šanci ho zkouknout. Už několikrát jsem měla takto zkažené překvapení a to mě štve... Nejhorší je, že dokonce i anglické titulky jsou nejdříve v neděli večer, takže pokud nechci celou sobotu a neděli strávit bez internetu, musím přetrpět spoilery.
Ach jo... (české byly poslední dva týdny ve čtvrtek, ale prý se to změní, tak uvidíme...)


Měla jsem toho vymyšlného víc, jako například rant na téma proč si lidé pletou fašismus a nacismus a podobně. Ale asi už toho nechám, příliš mnoho hate škodí. Každému...

Vaše Tenny



2 komentáře:

  1. Dostala jsem se na vasi stranku uplnou nahodou, kdyz jsem hledala proc Cesi pouzivaji tolik anglickych vyrazu tam, kde mohou pouzit naprosto vhodna ceska slova...Na me to pusobi dojmem, ze si potrebuji dokazovat jak jsou ted kosmopolitni a nekdy mě to bavi. K vasi nedoslychavosti - moje vnucka ma poruchu sluchu a nosi velmi draha sluchatka a slysi dobre. Zkousela jste to?
    HS, USA

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To používání anglickým slov se netýká jenom Česka, je to i v hodně jiných zemí (napadá mě třeba Japonsko, tam přejímají ještě více než u nás) a je to prostě důsledek globalizace...
      Já se snažím anglická slova příliš nepoužívat, ale občas to člověku ujede - angličtinu mám ve škole každý den a většinu věcí čtu v aj, takže prostě občas člověku vytane dříve to slovo anglické než české. A někdy prostě vhodný český ekvivalent není.

      Ano, sluchadlo používám, bez něj bych neslyšela vůbec. Jelikož ale trpím těžkou nedoslýchavostí, ani sluchadlo mi neumožňuje slyšet jako zdravý člověk.

      Vymazat