sobota 15. prosince 2012

Anastázie a její příběh

Už od děství zbožňuji animáky. Teď tedy nemluvím o nových 3D animovaných filmech, které ve velkém zahlcují naše kina, kdepak. Je sice pravda, že některé filmy dělané totu technologií jsou vážně úžasné, třeba takové Jak vycvičit draka, Wall-e, nebo Na Vlásku, přesto mé srdce zůstává u staré dobré 2D kresby. Má totiž kouzlo, jaké většina nových animovaných filmů nemá.
Skoro vždycky jsem dojatá u děl od Myazakiho a vůbec se nestydím, když si místo horroru pouštím staré Disneyovky. (třeba taková Mulan je boží... Nebo Malá mořská víla)
Ale film, který mi nejvíce zůstává v srdci, není tak známý. Anastázie, příběh ztracené ruské princezny, byl takový pokus jiného studia napodobit úspěch disneyovek... A přesto ho miluji víc, než všechny disneyovky dohromady.


Fotka Anastázie
O čem to tedy je? Fanoušci historie jistě tuší... Anastázie byla nejmladší dcera posledního ruského cara Mikuláše II., který musel odstoupit během Únorové revoluce. Bohužel, její osud nebyl příliš pohádkový - spolu se zbytek rodiny byla zastřelena na rozkaz Lennina v Jekatěrinburgu, protože byli komunistickému režimu nepohodlní. Ohledně její smrti později vyvstali jisté otázky, protože v roce 1920 se objevila žena, která o sobě tvrdila, že právě ona je zemřelou velkokněžnou Anastázií. Údajně se jí podařilo přežít, protože měla v šatech zašité diamanty, které odrazili bolševické kulky a později jí zachránili českoslovenští legionáři. Byla prý zesnulé Anastázii až neuvěřitelně podobná a uváděla detaily, kterého mohl znát jenom někdo z carské rodiny - ovšem její identita se nikdy nepotvrdila. Později zkouška DNA prokázala, že "Anastázie" je nanejvýš pravděpodobně psychicky narušená polská dělnice...  Ovšem objevili se i další dívky, které tvrdili, že jsou dlouho ztracenou Anaztázií. V roce 2008 pak byli exhumovány ostatky carské rodiny, které potvrdili, že všichni její členové jsou opravdu mrtví. I když... Někteří vědci tvrdili, že pomocí DNA nebylo ve výsledku možné určit, jestli ostatky opravdu patřili Anastázii, nebo její starší sestře Marie.
Tajemstvím to tedy nejspíš zůstává až do dnešních dnů...
(jestli vás problematika více zajímá, podrobně je to rozebráno na anglické wikipedii. Další informace a možné teorie si také můžete přečíst v knížce Největší spiknutí v dějinách lidstva od D. Southwella a S. Twista)

Rasputin a jeho uhrančivý pohled
Příběh je to jistě záhadný a zajímavý a tak se američané rozhodli z toho udělat animák. Co když Anastázie opravdu přežila a našla svoji rodinu? Ale do animáku člověk nemůže strkat komunisty jako záporáky, to by děti nejspíš nepochopili, že ano. Naštěstí historie autorům přímo nahrávala - mezi lidmi, kteří byli blízcí carské rodině, se nacházel muž jako vystřižený z pohádek... Či spíše bnočních můr. Rasputin. Svatý muž, který dokázal údajně léčit chudokrevnost mladého dědice trůnu Alexeje a proto měl přízeň samotzné carevny... Ovšem ruským lidem nenáviděný. To později zapříčinilo jeho smrt, protože se ho ruští šlechtici pokusili zavraždit - nejprve jedem, poté zastřelením a když i to Rasputin přežil, spoutali ho řetězy a shodili do ledové řeky. Přesto, když ho později našli, jeho prsty byli zakleslé v ledu, jako by se pokoušel vyšplhat ven... I z té fotky dávno mrtvéhio muže člověku stále leze mráz po zádech a jeho pohled jakoby vás propaloval...

Tohle je prostě jeden z těch případů, kdy je samotná historie zajímavější, než její filmová zpracování. V animovaném filmu je Rasputin zrazen carskou rodinou a proto veškerou svou mysl upne k jejímu zničení... Zaprodá svou duši za získání temných sil a způsobí pád carského Ruska. Jenomže jeden člen rodiny přežívá - mladá Anastázie, které se podaří uprchnout z paláce, ovšem při útěku se praští do hlavy a ztrácí pamět... O deset let později mladá Áňa, která si nepamatuje svou rodinu ani svou minulost, opouští sirotčinec a vydává se do světa, aby našla sama sama sebe...
Anastázie v šatech, které ve filmu opravdu má
 Ačkoli si animovaný film s historickými skutečnostmi silně pohrál, některé věci jsou až překvapivě podle skutečnosti. Car i jeho děti (tedy kromě samotné Anastázie, kterou autoři udělali trochu hezčí :D) jsou si velmi podobní a Anastázie ve filmu nosí ty samé šaty,n které nosila ve skutečnosti.

Animace je nádherná, pravda, místy poněkud disneyovská, ale hlavní postavy Anastázie a Dimitrij se pohybují úplně jako opravdoví lidé a především šaty jsou naanimované úžasně. A nejlepší je pak hudební doprovod - všechny písničk jsou nádherně chytlavé a musíte si je notovat i dlouho po skončení filmu. Sice jsem viděla Anastázii pouze s dabingem, ale i ten můžu doporučit - krásně sedí k charakterům a písničky jsou přezpívané snad ještě lépe, než jaké byli originály. (pozn. to mluvím o starém, původním dabingu. Anastázia byla jako další jiné filmu nadabovaná nově a ten, alespoň podle čsfd, je prý naprosto děsný)
Pravda, jsem k tomuto filmu poněkud nekritická... :) Tak abych jen nepěla chválu. Občas mi vadili doprovodné "roztomilé" postavy - tj. psík Punťa a netopýr Batrok. Pes se ještě dal, ten je běžnou součástí animáků tohoto typu, ale netopýr mi s jeho keci vždycky přišel vyloženě otravný a rušící vznešenou atmosféru filmu. Navzdory tomu, že je ASnastázie animák, je občas překvapivě vážný a zvláštně romantická zápletka je podaná velmi uvěřitelně - na rozdíl od jiných animovaných pohádek, kde člověk prostě nechápe, co na sobě halvní protagonisté vidí, tady je láska téměř hmatatelná a rozhodně uvěřitelná. A navíc... Jsou tam pořádné polibky. :D
Malá Anastázie a její babička

Jelikož je to film mého dětství, tak jsme k němu samozřejmě naprosto nekritická... Má prostě v mém srdci zvláštní místo. Možná je t úžasnou hudbou, nebo nádhernou atmosférou... Ale z Anastázie prostě přímo cítitě ten rok 1926, kdy už jezdila auta, vlakya parníky, stále Eiffelova věž... A přitom jste stále ještě mohli být princeznou.

No a ještě pár obrázků....




Vaše Tenny... :)

P.S. - Za chvíli vyrazím na Hobita... Tak mi držte palce, ať se mi to líbí! ;)

8 komentářů:

  1. Ááááááá, nikdy jsem nevěřila, že se někde najde člověk, kdo taky miluje tuhle pohádku xD Zbožňopvala jsem jí odmala...a vlastně jí mám ráda i teď xD Všechny písničky mám stažené a jsem schopná je poslouchat celý den v kuse xD
    Radši než tenhle animák mám ale skutečný příběh Romanovců, přečetla jsem o nich už několik knih a počítač mám plný obrázků Alexeje (oukej, moje posedlost Alexejem je asi trochu...divná xD Ale on byl super xD)
    (tenhle komentář bude asi trochu zmatený, ale psala jsem ho v podivné euforii, tak mě omluv xD)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, písničky jsou skvělé, líbí se mi anglické i české verze... Občas se přistihnu, jak si je zpívám. :)
      Romanovci jsou hodně zajímavý, i když mě při čtení o nich občas leze mráz po zádech. (z toho, jak dopadli... :/ )

      V pohodě, znám to nadšení, když naražíš na někoho, kdo má rád stejné věci. ;)

      Vymazat
    2. Já tu pohádku taky hrozně moc miluju!!!!!!! je bezvadná moje nejoblíbenější od dětství!!!

      Vymazat
    3. Já tu pohádku taky hrozně moc miluju!!!!!!! je bezvadná moje nejoblíbenější od dětství!!!

      Vymazat
  2. Pěkný, navnazující článek, asi si to půjdu stáhnout :D a držím pěsti s Hobitem ;)

    OdpovědětVymazat
  3. Zvláštní, do teď jsem si myslela, že Anastázie je od Disneyho. Na moji obranu, ten film jsem naposled viděla, když mi bylo tak dvanáct :) Každopádně scéna z posledního gifu v článku mi uvízla v paměti až do dneška :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, to si myslí víc lidíé... Ono je to naanimované v hodně podobném stylu, takže není divu. Ve skutečnosti to ale je od 20th Century Fox. :)
      Oni takových "rádoby" disneyovek od různých studií je víc, ale pouze tahle mi přijde kvalitní, zbytek za nic nestojí. :)

      Jo, ta celá scéna je boží, není divu. :D

      Vymazat